Bitės knygų klubas skaito. Paolo Cognetti. Aštuoni kalnai

Pirmajame 2023 m. susitikime Bitės knygų klubas aptarė italų jaunosios kartos rašytojo Paolo Cognetti romaną „Aštuoni kalnai“. Tai knyga apie draugystę ir sielų giminystę, pasirinkimo ir būties prasmės problemas, žmogaus santykį su gamta ir civilizacija.

Klubo nariams patiko paprastas istorijos pasakojimo stilius, romanas įvardintas kaip graži, jauki, šilta, maloniai ir greitai perskaitoma knyga. Pasak Editos, šioje knygoje atskleidžiama, kad pagrindinės ir svarbiausios gyvenimo vertybės – tai dalijimasis duona, vandeniu, vynu, meilės ir draugystės jausmo puoselėjimas. Kita vertus, diskusijos dalyviai pripažino, jog lyg fonas per visą istorijos pasakojimą jaučiama vienišumo tema.

Ši knyga – apie skirtingus skirtingų, bet tuo pačiu ir labai panašių, žmonių požiūrius, apie savęs išbandymą kalnais. Pjetras – miesto vaikas, Brunas – kaimo piemuo, tačiau jau ankstyvoje vaikystėje užsimezgusi jų draugystė matams bėgant perauga į brandų ryšį ir tvirtą bičiulystę. Abu draugus siejanti stipri trauka ir meilė kalnams juos taip suartina, jog abu geriausiai jaučiasi būtent kalnų prieglobstyje.

Literatūros kritikė Eglė Baliutavičiūtė apie knygą: „ … atradau grakščią, jaukią prozą, po kurią plevena Hermanno Hesse kūrybos, ypač „Narcizo ir Auksaburnio“ atgarsiai. Ar ši istorija įkvepianti? Nemanau, bent jau ne ta primityviąja prasme, o gal greičiau skatina atsidūsėti: sustoti, atsigręžti atgalios, mintimis sugrįžti į jau užkoptas viršukalnes, kad galiausiai galėtum toliau keliauti į priekį, net jei prieš akis vien tie patys kalnai ir klajonės“.

 Romanas „Aštuoni kalnai“ 2017 m. apdovanotas svarbiausia italų literatūrine premija – Strega.

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks vasario 7 d. Klubo nariai aptarimui pasirinko lenkų poetės Wisławos Szymborskos knygas „Poezijos rinktinė“ ir „Neprivalomi skaitiniai“.

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Klubo susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį. Skaitymo entuziastai susitinka Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Menų skaitykloje (III a.) 17.15 val. Ateikite, net jei nesate perskaitę klubo pasirinktos knygos. Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt  

Virginijos Švedienės tekstas ir nuotrauka

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

ten − 2 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.