Bitės knygų klubas savaip šventė Vilniaus 700-ąjį gimtadienį

2023 m. Lietuvoje vyksta istorinis įvykis – Vilnius švenčia savo 700-ąjį gimtadienį. Kiekvienam ši šventė gali būti kitokia, jubiliejines akimirkas  išgyvenant savaip.

Bitės knygų klubas leidosi į kultūrinę pažintinę kelionę po Vilnių, kurios metu aplankė Markučių dvaro muziejų (nuo 1940 m. iki 2023 m. Literatūrinis A. Puškino muziejus), kuriame atkurtas autentiškas dvaro interjeras ir kur kadaise gyveno Aleksandro Puškino sūnus Grigorijus su žmona Varvara. Muziejuje saugomi autentiški Aleksandrui Puškinui priklausę daiktai – krėslai, ant kurių sėdėdamas jis kūrė poeziją, parašė dalį eiliuoto romano „Eugenijus Oneginas“. Muziejuje saugoma ir pomirtinė A. Puškino kaukė.

Markučiuose kelionės dalyviai aplankė 1903–1906 m. Varvaros ir Grigorijaus Puškinų rūpesčiu dvaro teritorijoje pastatytą Šv. Barboros koplyčią, pasivaikščiojo nuostabiame parke. 

Valdovų rūmuose apžiūrėta paroda „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos“  –  33 meno šedevrai, atkeliavę į Lietuvą iš Ukrainos. Pasak grupę po parodą vedžiojusio gido, nuo karo bėga ne tik žmonės, „karo pabėgėliais“ tampa ir paveikslai. Šiek tiek daugiau nei tris mėnesius Lietuvoje „pasisvečiavę“ meno kūriniai netrukus iškeliaus į kitas Europos muziejų erdves. Ir taip iki tol, kol jiems bus saugu grįžti namo.

Valdovų rūmuose Bitės knygų klubas aplankė ir kitą parodą –  „Žygimanto Augusto gobelenai Vilniuje“. Vavelio karališkosios pilies muziejus Krokuvoje ypatinga – Vilniaus 700 metų jubiliejaus – proga į mūsų sostinę atvežė net 37 Žygimanto Augusto gobelenus. Toks didelis gobelenų rinkinys dar niekada nebuvo eksponuojamas už Vavelio sienų.

XVI a. meniniai audiniai – gobelenai buvo geidžiamiausia puošmena Europos rūmuose ir bažnyčiose. Jų paskirtis buvo ne tik praktinė (suteikė jaukumo, keitė patalpos apšvietimą, saugojo nuo triukšmo ar šalčio), bet ir demonstravo jų savininko turtinę padėtį.

Kadaise gobelenai kainavo didžiulius pinigus. Teigiama, kad už vieną gobeleną buvo galima finansuoti vienerius Livonijos karo metus. Tad nenuostabu, kad net karalius Žygimantas Augustas, norėdamas juos nusipirkti, galvojo apie paskolą. O įsigijęs tuometę ypatingos prabangos prekę naikino sąskaitas, siekdamas nuslėpti, kokios sunkiai protu suvokiamos sumos vaikšto gobelenų pardavimo-pirkimo sandoriuose.

Kita vertus, gobelenų vertė neturėtų stebinti, juk geriausiose Briuselio audėjų dirbtuvėse nenusakomo dydžio gobelenai austi šilko ir vilnos siūlais ir dar riebiai padabinti aukso ir sidabro gijomis.

Bitės knygų klubo išvykos metu kaip tik vyko Gatvės muzikos dienos, tad visas Vilnius tiesiog vibravo ir pulsavo.

Kelionės dalyviams „vyšnia ant torto“ tapo pasivaikščiojimas po Užupį, kur ypač sužavėjo šio bohemiškiausio sostinės kvartalo atmosfera, nuosava Konstitucija, istorijos, meniški objektai, prabangos ir skurdo kontrastai, be kurių Užupis, ko gero, daug prarastų. Grupė keliautojų ypač dėkinga iškalbingajai gidei Gabijai Lunevičiūtei, kuri papasakojo apie J. Kunčiną ir jo legendinį romaną “Tūlą”, J. Meką, L. Gutauską, R. Granausko ir J. Apučio draugystę… Ar iš balos ta iškalba ir vaizduotė? Pasirodo ne iš balos, o iš kūrybiškų genų. Gidė Gabija yra rašytojo J. Apučio anūkė.

Ši įkvepianti kelionė Bitės knygų klubui – savotiška įžanga į paskutinįjį šio sezono klubo susitikimą.: šiuo metu klubo nariai skaitymui yra savo nuožiūra pasirinkę knygas apie Vilnių, kurias aptars susitikę kurioje nors miesto kavinėje birželio 13 d.  

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Klubo susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį. Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt  

Tekste užrašytos klubo vadovės dr. J. Baltušnikienės mintys, panaudotos J. Baltušnikienės ir Bitės knygų klubo narių nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

nine + 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.