Bitės knygų klubas skaito. Māris Bērziņš „Švino skonis“

Latvių rašytojas ir dramaturgas Māris Bērziņš vadinamas  paradoksų meistru. Debiutavęs 40-ies, tapo vienu garsiausių latvių literatūros vardų, o jo romanas „Švino skonis“ – skaitomiausia ir daugiausiai diskusijų Latvijoje sukėlusia knyga. Už šį romaną rašytojas įvertintas Baltijos Asamblėjos literatūros premija (2015), Dzintaro Suodumo premija (2015) ir Latvijos literatūros metų apdovanojimu „Geriausias prozos kūrinys“ (2016). 

Keletas Bitės knygų klubo narių atsiliepimų apie šią knygą iš diskusijos, vykusios klubo susitikime gegužės 9 d.:

„Dar kartą, kaip ir skaitydama G. Kanovičiaus romaną “Šėtono apžavai” įsitikinau, kad žmogus akistatoje su okupantais visada turi pasirinkimo galimybę: prisitaikyti, kolaboruoti ar priešintis. Pagrindinis knygos veikėjas Matis, būdamas paprastas “mažas” žmogus, dažo sienas, bet nepersidažo nė vienos valdžios spalva. Jis tiesiog besivadovaudamas humanistinėmis ir krikščioniškomis vertybėmis tampa herojumi, gelbėdamas žydus. Visa istorija pasakojama jauno žmogaus lūpomis – atskleidžiama plati jausmų ir išgyvenimų paletė: nuo kasdienių smulkmenų, lengvabūdiško plevenimo iki didžiausio intensyvumo tragedijos. Patiko žaismingas pasakojimo stilius, kuris išlaikomas iki pat tragiškos kūrinio pabaigos. Įspūdį sustiprino publicistikos intarpai knygoje. Jie pasitarnavo kaip istorijos šaltiniai ir atskleidė to laikmečio realijas. O tos žvaigždutės knygos gale, simbolizuojančios 25 tūkst. žydų gyvybes… Juk holokausto siaubo žodžiais išreikšti neįmanoma”. (Jūratė)

„Gyventi reikia lengvai, neapsikraunant. Taip ir gyvena Matis Birkenas, paprastas vaikinas. Knyga parašyta būtent tokiu stiliumi. Labai sunkus, skaudus laikmetis. Žmonėms, Latvijai, visam pasauliui. Laikotarpis, kai „tarybinis žmogus neturi priprasti prie kapitalistinių skudurų. Jie skatina moralinę degradaciją ir sugriauna siekį statyti komunizmą.” Kai „kvailys turi pribaigti protingą, tinginys – darbštų, nelaimėlis – laimingą, toks komunistų partijos dėsnis.” Žavi autoriaus humoras. Gal žvelgiant per daug rimtai net nebuvo įmanoma išgyventi”. (Ilona)

Gegužės 20 d. Bitės knygų klubas keliauja į Vilnių, kur aplankys Markučių dvaro muziejų ir parką, Valdovų rūmuose apžiūrės parodas „Lvivas sveikina Vilnių. Europos tapybos šedevrai iš Lvivo nacionalinės Boryso Voznyckio dailės galerijos“ ir „Žygimanto Augusto gobelenai Vilniuje“ bei dalyvaus ekskursijoje po Užupio kiemelius. Šiuo metu klubo nariai skaitymui yra savo nuožiūra pasirinkę knygas apie Vilnių, o birželio 13 d. sezoną užbaigs susitikimu miesto kavinėje, kur aptars gegužės 20-osios išvyką ir perskaitytas apie Vilnių knygas. 

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Klubo susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį. Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt  

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

nine − nine =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.