Detektyvų mėgėjų klubas skaito. Camilla  Läckberg. Pamokslininkas

Birželio 27 d. Bitės bibliotekoje įvyko antrasis Detektyvų mėgėjų klubo susitikimas, kurio metu susipažinta su naujais klubo nariais, aptartas Ginos Viliūnės istorinis detektyvas „Žmogžudystė batsiuvio dirbtuvėje“ ir pasirinkta knyga vasaros skaitymui.

Klubo nariai perskaitytą rašytojos G. Viliūnės knygą apibūdino kaip kūrinį, kuriame atskleidžiama XVI a. Vilniaus dvasia, amatininkų kasdienybė, skaitytojui pristatoma to meto miestui labai svarbi, bet ne itin miestiečių mėgstama profesija – budelis. Aptarti pagrindiniai romano veikėjai, simpatijas ir antipatijas sukėlę istorijos personažai, detektyvinė linija ir rašytojos gebėjimas sukurti bei išlaikyti intrigą, įdomiausios romano scenos. Susirinkusieji pažymėjo, kad Ginos Viliūnės knyga buvo puiki proga iš arčiau pažinti lietuviškąjį detektyvą.

Kitam kartui detektyvinė istorija buvo renkamasi iš trijų švedų rašytojų kūrinių (K. Alvtegen, H. Mankell ir C. Läckberg). Už pasirenkamą kūrinį buvo balsuojama. Dalyvavusieji pirmenybę atidavė C. Läckberg romanui „Pamokslininkas“.

Camilla Läckberg – švedų detektyvų karaliene vadinama autorė. Visų jos knygų veiksmas vyksta mažučiame šiaurės Švedijos miestelyje Fjelbakoje, kuriame užaugo pati rašytoja. Dešimties įtempto siužeto knygų autorės sėkmė staigi, bet ne vienadienė; daugybė švedų trilerių gerbėjų visame pasaulyje pelnytai įvertino šiurpias istorijas, nutinkančias idiliškoje Fjelbakoje: 2005 m. Camilla Läckberg tapo Švedijos metų autore, 2006 m. ji tapo perkamiausia Švedijos rašytoja. Pasaulyje parduota daugiau nei 6 milijonai jos knygų egzempliorių.

„Pamokslininkas“ – tikras lobis švediškų detektyvų mėgėjams: išorinis saugumas bei ramybė ir iškreiptas maniako mąstymas, drauge su religiniu fanatizmu kunkuliuojantis po apsimestinio padorumo luobu. Ir piktadarystės, parodančios, koks trapus mūsų įsivaizduojamas saugumas.

Kviečiame visus besidominčius detektyvinio žanro literatūra jungtis į šį klubą, diskutuoti apie perskaitytas knygas, aptarti detektyvinių romanų ekranizacijas ar teatro pastatymus, o ateityje galbūt netgi spręsti detektyvinius galvosūkius, dalyvauti protmūšiuose ar dalyvauti edukacinėje išvykoje, praskleidžiant laiko skraistę bei sugretinant praeitį ir dabartį.

Klubas Bitės bibliotekoje renkasi paskutinį mėnesio antradienį. Liepos mėnesį klubo veikloje trumpa pertrauka. Artimiausias susitikimas vyks rugpjūčio 29 d. 17.15 val. bibliotekos Menų skaitykloje. Registracija nereikalinga. Daugiau informacijos suteiks klubo moderatorė Virginija el. paštu virginija.svediene@pavb.lt, tel. +37061066760.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

3 × 5 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.