Markus Zusak. Knygų vagilė

Už knygos apžvalgą dėkojame bibliotekos bičiulei, tinklaraščio Linksmorijos autorei Ingai Kanišauskei: 

„Ilgam į širdį ir atmintį įsirėšianti istorija. Jausmų antplūdis garantuotas. Australų rašytojo tarptautinis bestseleris pagal kurį 2013 m. sukurta drama tuo pačiu pavadinimu ir ji buvo nominuota „Oskarui“. Būtinai reikės pasižiūrėti!

Pagrindinė veikėja – Lizelė, paauglė mergaitė. Ją 1939 m. karo metu mama atgabena į Himelio gatvę pas Rozą ir Hansą, kurie tampa jos globėjais. Netekusi savo broliuko ir praradusi ryšį su mama, mergaitė labai išgyvena. Roza griežtai auklėja mergaitę, o štai Hansas yra tikras geraširdis, greit pamilsta mergaitę kaip savo dukrą, atranda ryšį su ja, smagiai leidžia laiką kartu, išmoko skaityti. Lizelė pritampa Himelio gatvėje, nenusileidžia čia gyvenantiems padaužoms berniukams, susidraugauja su kaimynu Rudžiu, su kuriuo pamato ir šilto, ir šalto. Jų draugystė labai graži.

Mergaitė pirmąją savo knygą, apie duobkasio darbą, randa prie brolio kapo. Antrąją iš laužo ugnies gniaužtų ištraukia pati, kai nacistinėje Vokietijoje deginamos knygos ir visi fanatiškai garbina Hitlerį. Lizelei nesuvokiama, kaip galima šitaip elgtis. Visas kitas knygas ji skaito apsilankiusi vietinio mero žmonos bibliotekoje, bet karui alinant šalį, pamotės paslaugų mero šeimai tenka atsisakyti ir mergaitė nebegali lankytis bibliotekoje. Bomboms niokojant Vokietiją, Lizelė, padedama Rudžio, randa kur gali nugvelbti knygų ir jas skaitydama atranda paguodą. Šiuo jos gebėjimu – rasti stiprybės žodyje, vėliau pasinaudos ir Himelio gatvės gyventojai besislėpdami rūsyje nuo bombų antpuolių.

Nors knygoje ir aprašomi kraupūs karo metai, su daug neteisybės, praradimų, bet čia atrasite ir vilties, ir ramybės, ir Lizelės dovanojamos šypsenos, užsispyrimo“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

2 × 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.