Bibliotekininkė Orinta: „Atsakingai renkuosi, kokiai knygai skirti laiką“

Rubrikoje  Arčiausiai knygų“ kalbiname Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų kolegas. Šiandien savo mintimis dalijasi Anykščių rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros edukacijos centro „Istorijų dvarelis“ kuratorė Orinta Kelpšaitė. 

„Jei reikėtų paminėti knygas, kurios man yra palikusios didžiausią įspūdį, pirmiausiai į galvą ateitų Clarissos Pinkolos Estes „Bėgančios su vilkais“, Hannos Kent „Paskutinės apeigos“ ir Haruki Murakami knygos (neišskiriu vienos, nes esu visas jo knygas perskaičiusi ir visada patiriu skaitymo malonumą).

Retai renkuosi knygą pagal viršelį, mane domina tema ir jos aktualumas man pačiai, knygos autorius. Jei patinka viena rašytojo knyga, perskaitau visus kitus jo kūrinius.

Ar turiu ypatingų savo skaitymo įpročių? Aplinka nėra labai svarbi, nes dažnai pasineriu į knygą ir viskas aplink ištirpsta: garsai, žmonės, vieta. Dažnai skaitau knygas, kai reikia kažko laukti, ta vieta gali būti kavinė, autobusas, lėktuvas, parkas. Bet vienas iš dienos ritualų yra paskaityti knygą prieš miegą, nors vieną puslapį.

Labai atsakingai renkuosi, ką skaityti, kokiai knygai skirti laiką, todėl dažnai pasirenku sau teisingai ir perskaitau iki galo.

Lankausi knygų mugėse, mėgstu lankytis ir pirkti knygas mažuose knygynuose, tokiuose kaip „Eureka“, „Juodas šuo“, „Mint Vinetu“ ir pan. Taip pat perku/parduodu knygas perskaitytų knygų knygyne www.sena.lt

Per atostogas nekeičiu savo skaitymo prioritetų – renkuosi tokio pat žanro knygas kaip ir įprastai. Šiuo metu skaitau Oceano Vuongo  autobiografišką romaną „Žemėje žavūs mes tik akimirką“.

Jei pati rašyčiau knygą, tai būtų memuarai. Atviri, nuoširdūs, tikri. Kokio literatūros žanro kūrinys būtų knyga apie mano gyvenimą? Manau, autobiografija“.

Orintos mintis užrašė Virginija Švedienė
Nuotrauka iš asmeninio Orintos Kelpšaitės archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

20 + 11 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.