Detektyvų mėgėjų klubas skaito. Harlan Coben. Ilgiuosi tavęs

Rugpjūčio 29 d. po trumpos pertraukos susitiko Detektyvų mėgėjų klubas. Vasaros skaitymams buvo pasirinktas švedų rašytojos Camillos Läckberg romanas „Pamokslininkas“.  Vienas iš šios autorės kūrybos išskirtinių bruožų yra tas, jog knygų veiksmas vyksta mažučiame šiaurės Švedijos miestelyje Fjelbakoje, kuriame užaugo pati rašytoja.

Viename iš interviu paklausta, kaip jai kilo mintis parašyti „Pamokslininką“, rašytoja atsakė: „Visada domėjausi religija, buvo įdomu, kaip istorijos tėkmėje ja buvo naudojamasi, siekiant gerų arba blogų tikslų. Norėjau parašyti apie tai, kad geri ketinimai gali blogai baigtis“.

Romaną „Pamokslininkas“ galima laikyti ne tik tradiciniu detektyvu, bet ir pasakojimu apie šeimos istoriją, nes prieš mūsų akis atsiskleidžia kelių Hultų kartų – senelio, tėvų ir vaikų likimai. Šalia to rašytoja įtaigiai piešia ir kitų knygos veikėjų – rašytojos Erikos, jos sesers, kitų su pagrindiniais personažais giminystės ryšiais susijusių žmonių portretus, lyg primindama skaitytojui apie tai, kokią svarbią įtaką žmogaus asmenybės formavimuisi, jo santykiams su partneriu, vaikais turi iš vaikystės atsinešamos pamokos ir patirtys.  

Lotos Olsson, dienraščio „Dagens Nyheter“ detektyvinių romanų kritikės mintys apie švediškąjį detektyvą: „Nors Švedijoje įvykdoma nedaug žmogžudysčių, tačiau švedų detektyvinis romanas per trumpą laiką tapo išskirtiniu švedų literatūros žanru ir įgijo tarptautinį pripažinimą. Šiuose romanuose aprašoma visa Švedija – nuo Gotlando rytuose iki Fjelbakos vakaruose, nuo Istado pietuose iki Kirunos šiaurėje. Detektyvuose apie šalį galima pamatyti iš kitokios perspektyvos – per žmogžudysčių tyrimus, kuriuose svarbiausi ne nusikaltimai, o švediškasis visuomenės modelis ir visuomenės psichologija“.

Būtent dėl to ir norisi detektyvų mėgėjams rekomenduoti šią knygą  – tai ne tik gana painiai susuktos kriminalinės linijos narpliojimas, bet ir psichologinė tiek pagrindinių, tiek antraplanių personažų studija. Diskutuodami apie Camillos Läckberg romaną „Pamokslininkas“ klubo nariai pasidalino, jog juos sužavėjo tikroviški vienų ar kitų veikėjų charakteriai, puikus aprašomos vietovės vaizdavimas, kuris iš aprašymo kai kam netgi priminė lietuvišką pajūrį.

Nors susikūrė dar visai neseniai, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Detektyvų mėgėjų klubas jau užmezgė ryšius su Vilniaus centrinėje bibliotekoje veikiančiu Antradienio detektyvų klubu. Tikimasi įdomaus bendravimo pasidalijant perskaitytų knygų rekomendacijomis, idėjomis dėl klubų veiklos, o ateityje planuojama vieniems kitus aplankyti ir surengti bendrus susitikimus.

Kitas Detektyvų mėgėjų klubas vyks rugsėjo 19 d. 17.15 val. Menų skaitykloje. Rugsėjo mėnesio skaitiniams klubas pasirinko vieno populiariausių New York Times rašytojų Harlano Cobeno romaną „Ilgiuosi tavęs“.

Kviečiame visus besidominčius detektyvinio žanro literatūra jungtis į šį klubą, diskutuoti apie perskaitytas knygas, aptarti detektyvinių romanų ekranizacijas ar teatro pastatymus, o ateityje galbūt netgi spręsti detektyvinius galvosūkius, dalyvauti protmūšiuose ar dalyvauti edukacinėje išvykoje, praskleidžiant laiko skraistę bei sugretinant praeitį ir dabartį.

Daugiau informacijos suteiks klubo moderatorė Virginija el. paštu virginija.svediene@pavb.lt, tel. +37061066760.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five × 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.