Bitės knygų klubas skaito. Aurimas Švedas. Irena Veisaitė. Gyvenimas turėtų būti skaidrus

Sausio 9 d. Bitės knygų klubas susirinko į pirmąjį 2024 m. susitikimą. Pradžioje prisimintos 2023 m. perskaitytos knygos, literatūrinės išvykos, o vėliau visas dėmesys buvo skirtas perskaitytos žymaus britų rašytojo ir žurnalisto Bruce‘o Chatwino knygos „Utzas“ aptarimui. Klubo vadovės dr. Jūratės Baltušnikienės supažindinimas su autoriaus biografija leido lengviau suprasti kai kuriuos romano aspektus ir paskatino gyvą diskusiją.

Kasparas Joachimas Utzas – Meiseno porceliano kolekcininkas, po Antrojo pasaulinio karo iš Vokietijos pabėgęs į Prahą. Savo bute jis laiko vertingą, daugiau nei tūkstančio eksponatų kolekciją. Režimas jos neatima, tikėdamasis po Utzo mirties eksponatus perkelti į valstybinius muziejus, tačiau ši mintis Utzui nepakeliama – net jei mainais kartą per metus jam leidžiama išvykti iš Rytų bloko. Baimindamasis dėl kolekcijos lemties, jis tampa ir socialistinės valstybės, ir meilės menui įkaitu.

Ši švelniai ironiška Bruce’o Chatwino knyga žvelgia į kolekcionavimą kaip obsesiją, svarsto apie asmeninę laikyseną politinių įtampų akivaizdoje ir nusiraminimo paieškas praeities mene.

Daugelio klubo narių nuomone, „Utzas“ – labai talpi, kinematografiška knyga (galbūt autoriaus patirtis dirbant aukcione kataloguotoju turėjo įtakos jo literatūrinei kalbai). Žavi rašytojo pastabumas detalėms. Pasak Gintarės, „ši knyga primena tikrą biografinę istoriją“. Intriguoja knygos pabaiga, kur rašytojas tarsi palieka erdvės skaitytojo apmąstymams ir nuojautai, nes „nusipiešti“ istorijos finalą turi pats skaitantysis.

 Pagrindinį knygos veikėją diskusijos dalyviai apibūdino kaip nevienalytį, besikeičiantį, neperprantamą. Nors jo gyvenimas liūdnas, melancholiškas ir neišsipildęs, iš vienos pusės, Utzas labai žmogiškas (gelbėja žydus); kita vertus, pasak klubo narių, „porcelianas jam trukdo pažinti žmogaus šilumą ir jautrumą“.

Diskusija apie „Utzą“ paskatino Bitės knygų klubą sausio 27 d. suplanuoti išvyką į vienintelę Lietuvoje porceliano galeriją, įsikūrusią Paįstryje.  

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks vasario 13 d. Jo metu bus diskutuojama apie Aurimo Švedo knygą „Irena Veisaitė. Gyvenimas turėtų būti skaidrus”

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Klubo susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį. Skaitymo entuziastai susitinka Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Menų skaitykloje (III a.) 17.15 val. Ateikite, net jei nesate perskaitę klubo pasirinktos knygos.

Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt

Virginijos Švedienės tekstas ir nuotrauka

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

6 − 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.