Bibliotekininkė Eglė: „Kiekviena knyga sulaukia savo skaitytojo“

Rubrikoje  „Arčiausiai knygų“ kalbiname Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų kolegas. Šiandien savo mintimis dalijasi Zarasų rajono savivaldybės Antalieptės Fausto Kiršos padalinio vyresnioji bibliotekininkė Eglė Steponavičienė:

„Vertinga knyga man yra ta, kuri įtraukia, yra parašyta geru stiliumi, skatina mąstyti ir tobulėti.

Mėgstamiausių autorių ar knygų negalėčiau išskirti, nes geros literatūros ir gerų rašytojų yra daug.  Retai kada knygą skaitau antrą kartą, nebent tai reikalinga dėl kokios nors specifinės informacijos.

Visiems mėgstantiems skaityti atrodo, kad dirbdama bibliotekoje turiu būti perskaičiusi visą jos fondą, todėl dažnai sulaukiu prašymų parekomenduoti knygas. Mielai šiuo klausimu patariu skaitytojams ar draugams.

Esu iš tų žmonių, kurie gali skaityti kelias knygas vienu metu. Yra dalykinių knygų, kuriose ieškau reikalingos informacijos, taip pat yra literatūra, kurią skaitau savo malonumui laisvalaikiu. Todėl visada turiu pradėjusi skaityti bent dvi knygas.

Mėgstu skaityti anksti rytais, kol visi namai tylūs ir šeimos nariai dar miega. Tai lyg koks rytinis ritualas prieš visiems pabundant ir pradedant skubėti. Turiu ir atostogų knygų skaitymo ritualą, kuomet karaliauja grožinės literatūros skaitymas, kava ir jūra.

Kalbant apie literatūros kūrinių ekranizacijas, puikiai įsivaizduočiau filmą, pastatytą pagal tikrai įvykiais paremtą Marko T. Sullivano istorinį romaną „Po raudonu dangum“.

Kaip ir dauguma žmonių, mėgstu keliauti. Knyga nėra manęs paskatinusi nuvykti į konkrečią vietą, veikiau priešingai – kai kur nors apsilankau, vėliau ieškau informacijos, atsiliepimų apie tą vietą kelionių žurnaluose ar grožinėse knygose.

Jei turėčiau galimybę rinktis, su kokiu rašytoju norėčiau susitikti ir pasikalbėti, kad ir kaip keistai nuskambėtų, bet tikriausiai tai būtų britų rašytoja J. K. Rowling. Mano abu vaikai yra dideli Hario Poterio gerbėjai, net nežinau, kiek kartų esame perskaitę šias knygas ir filmus jau žinome mintinai. Tad labai norėtųsi išgirsti magišką knygos atsiradimo istoriją iš pačios autorės!

Tikrai sutinku su rašytojos J. K. Rowling mintimi: „Jei jums nepatinka skaityti, jūs dar neradote tinkamos knygos“. Kiekviena knyga sulaukia savo skaitytojo ir kiekvienas atranda savo knygą (nebent jos neieško)“.

Eglės mintis užrašė Virginija Švedienė
Nuotrauka iš asmeninio Eglės Steponavičienės archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

4 × four =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.