Bibliotekos Detektyvų mėgėjų klubui – vieneri!

2023 m. gegužės mėnesį Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje susibūrusiam Detektyvų mėgėjų klubui šiemet jau vieneri! Klube renkasi dešimt šį žanrą pamėgusių skaitytojų. Per pirmuosius gyvavimo metus skaityti patys įvairiausi detektyvinio žanro romanai – lietuviškas detektyvas, skandinavų, vokiečių, amerikiečių kriminaliniai romanai. Klube prigijo įvairūs užsiėmimų formatai – diskusijos, susitikimai su knygų autoriais.

Pasak klubo vadovės Virginijos Švedienės, detektyvo žanras neretai yra nepelnytai nuvertinamas. Juk paslaptis slypi visur – ir istoriniuose, ir politiniuose, ir psichologiniuose, ir satyriniuose detektyvuose. Šio patiekalo specifinis prieskonis – gili psichologinė įžvalga, ironija, satyra ir humoras, istorinių faktų ir įvykių analizė – puikus detektyvinių romanų autorių meistriškumo įrodymas.

Klubo nariams labiausiai patinka psichologiniai detektyvai. Įtraukia pats skaitymo procesas, o susirinkus tokios knygos aptarti, diskusijos būna ypač gyvos ir energingos.

Danguolė: „Atėjau į šį klubą, nes buvo smalsu. Patiko skirtingos čia susirenkančių žmonių nuomonės. Nemėgstu, kai visi galvoja vienodai“.

Ilona: „Mėgstu skaityti pačių įvairiausių žanrų knygas. Lankausi Bitės knygų klube, o šį klubą pasirinkau todėl, kad mėgstu ir detektyvus“.  

Rasa: „Detektyvai man patinka jau nuo seno. Visada mėgau Erkiulį Puaro, o štai psichologinių detektyvų buvau skaičiusi tikrai mažai. Būtent čia atradau kitokią detektyvinę literatūrą, ji mane sudomino ir įtraukė“.

Bičiulės Jolanta ir Valda prisijungė į klubą tuo pačiu metu. Jos teigia, jog perskaičius knygą, joms svarbiausia dalintis savo įžvalgomis. Jei iki šiol tai darydavo dviese, dabar labai džiaugiasi atradę didesnę auditoriją su nuomonių įvairove, nes visuomet įdomu, kaip kiti jaučia ir mato tą patį kūrinį.

Dalia sako, jog jai pačiai nebūna lengva išsirinkti knygą ir kartais nutinka, jog atsivertusi parsineštą romaną, nusivilia savo pasirinkimu. Klubo narė džiaugiasi, kad dabar yra kas „naviguoja“ pasirenkant kūrinį, jai patinka, skaitant detektyvą, keliauti tuo intriguojančiu keliu kartu su romano autoriumi ir veikėjais. Dalia teigia, jog klubo dėka sau atrado anksčiau neskaitytus detektyvinių romanų autorius ir paties detektyvo žanrus.

Pirmajame klubo sezone užmegzti ryšiai su Vilniaus centrinės bibliotekos Antradienio detektyvų klubu. Vasarą planuojamas abiejų klubų susitikimas Bitės bibliotekoje. Antrajame sezone PAVB Detektyvų mėgėjų klubas taip pat planuoja literatūrinę išvyką, protmūšius, ir, žinoma, laukia nauji atradimai pačiame detektyvo žanre!

Kitas klubo susitikimas vyks liepos 30 d. Šiuo metu klubas skaito Mareko Krajewskio knygą „Pasaulio pabaiga Breslau“. 

Kviečiame visus besidominčius detektyvinio žanro literatūra jungtis į šį klubą, diskutuoti apie perskaitytas knygas, aptarti detektyvinių romanų ekranizacijas ar teatro pastatymus, o ateityje galbūt netgi spręsti detektyvinius galvosūkius, dalyvauti protmūšiuose ar dalyvauti edukacinėje išvykoje, praskleidžiant laiko skraistę bei sugretinant praeitį ir dabartį. 

Daugiau informacijos suteiks klubo moderatorė Virginija el. paštu virginija.svediene@pavb.lt, tel. +37061066760.

Virginijos Švedienės tekstas
Gintaro Lukoševičiaus nuotrauka

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 × 2 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.