Detektyvų mėgėjų klubas skaito. Gillian Flynn. Tamsumos

Rugpjūčio 27 d. Detektyvų mėgėjų klubas diskutavo apie perskaitytą amerikiečių autorės Donnos Tarrt romaną „Slapta istorija“.  

Ši knyga – pirmasis, pasaulinę šlovę rašytojai pelnęs jos romanas, kuriame subtiliai pašiepiama universitetų hierarchija, studento ir dėstytojo santykiai, antikinės kultūros idealai, filosofijos, meno ir moralės ryšiai.

Knygą būtų sunku pavadinti paprastu detektyvu. D. Tartt romane narpliojami sudėtingi moralės aspektai ir giliai leidžiamasi į žmogaus sąžinės gelmes. Sakinių struktūra, žodžio valdymas, kalbos turtingumas ir net rašytojos žinios filosofijos, meno, psichologijos srityje daro įspūdį. Galbūt neveltui rašytoja yra pati pasakiusi, kad būtų labai laiminga, jei per gyvenimą pavyktų parašyti penkias knygas. Jai patinka lėtas rašymas. Kartą pamėginusi parašyti knygą per metus, ji liko nusivylusi rašymo procesu. Neabejoja, kad tokia knyga būtų nusivylę ir jos skaitytojai.

Paskatinti savo charizmatiško dėstytojo (kurį vėliau, jau perskaitęs romaną, supranti esant ne ką kitą, o paprasčiausią manipuliatorių), klasikinės filologijos studentai siekia tiesiogiai patirti senosios graikų kultūros paslaptis. Įsitraukę į bakchanališkų eksperimentų srautą, jie pavojingai nuslysta į apgavysčių liūną, vis labiau susipainiodami ir net ryždamiesi žmogžudystėms. Siekdami nuslėpti savo šiurpias paslaptis ir išvengti akistatos su teisingumu, jie negrįžtamai pasikeičia patys, o jų tarpusavio santykiai iš draugystės perauga į neapykantą ir žiaurumą. 

Rugsėjo mėnesį klubas skaito Gillian Flynn romaną „Tamsumos“.  Šios knygos aptarimas vyks rugsėjo 24 d. 17.15 val. 

Kviečiame visus besidominčius detektyvinio žanro literatūra jungtis į šį klubą, diskutuoti apie perskaitytas knygas, aptarti detektyvinių romanų ekranizacijas ar teatro pastatymus, o ateityje galbūt netgi spręsti detektyvinius galvosūkius, dalyvauti protmūšiuose ar dalyvauti edukacinėje išvykoje, praskleidžiant laiko skraistę bei sugretinant praeitį ir dabartį.

Daugiau informacijos suteiks klubo moderatorė Virginija el. paštu virginija.svediene@pavb.lt

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 × five =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.