Bitės knygų klubas skaito. Jens Christian Grøndahl. Spalio tylėjimas

 

Spalio 8 d. Bitės knygų klubo nariai susirinko aptarti vengrų kilmės šiuolaikinės šveicarų rašytojos Agotos Kristof romano „Storas sąsiuvinis“.

Pasak skaitytojų atsiliepimų, autorei pavyko sukurti bejausmiškumo jausmą, derinant blaivią kalbą, objektyvų pateikimą ir šaltą, niūrų turinį. 

Ši knyga – paprastas, bet labai įtaigus pasakojimas apie gyvenimą okupuotoje Rytų Europoje 1940 m. Kristóf buvo vengrė, bet vėliau gyveno Šveicarijoje ir parašė šią knygą prancūzų kalba. Nė viena vieta ar okupacinės pajėgos neįvardytos, tačiau greičiausiai knygos veiksmas yra netoli Vengrijos sienos su Austrija.

Romano centre –  du jauni berniukai, kurie iš didmiesčio persikelia į mažą miestelį, kai mama nebegali jų išmaitinti, ir perduoda savo mamai, berniukų močiutei, kuri, kaip teigiama, yra ragana.

Berniukai atlieka įvairius pratimus, kad sustiprintų save ir padėtų sau išgyventi, o lavina save naudodami tik žodyną ir Bibliją. Nors įprastu laiku didžioji dalis to, ką jie daro, būtų vertinama kaip neteisėta ir amoralu (vagystės, žudymas ir šantažas), juos motyvuoja stiprus natūralaus teisingumo jausmas.

Vieta be vietovardžio, karas be pavadinimo, žmonės be veidų, istorija istorijoje, tiesa pramanuose, melas tiesoje.
Broliai dvyniai, talpinantys savyje ir gėrį, ir blogį kaip nedalomą visumą.
Ar žmogus, žmogiškumas gali išlikti supamas bevardės bet viską griaunančios aplinkos?

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks 2024 m. lapkričio 19 d. Klubo nariai šiuo metu skaito Jenso Christiano Grøndahlio romaną „Spalio tylėjimas“.

Kviečiame ir jus jungtis prie Bitės knygų klubo, skaityti įdomias, praturtinančias knygas bei jas kartu aptarti klubo susitikimuose.

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 × two =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.