Grafai Butleriai

butleio-keliones_z1

Butlerio kelionės į Italiją ir Vokietiją 1779-1780 metais dienoraštis: Vilnius, Vilniaus universiteto leidykla, 2013. – 577 p.

„Butlerio kelionės į Italiją ir Vokietiją 1779–1780 metais dienoraštį |“Dziennik podróży Butlera do Wloch i Niemiec w latach 1779–1780″ sudaro kelionės užrašai ir pastabos apie patirtas išlaidas, sudaryti išvykos iniciatoriaus ir dalyvio, Prienų seniūno Mykolo Butlerio (1715–1782) nurodymu. Lietuvių, keliavusių iš Karaliaučiaus į Veneciją ir atgal, kelionės aprašymas yra unikalus šaltinis, padedantis suprasti XVIII a. antros pusės Lietuvos išsilavinusios, mobilios ir verslios visuomenės dalies mentalitetą ir kasdienybę. Tokie dienoraščiai buvo laikomi šeimos archyve ir galėjo būti naudojami artimųjų ir palikuonių kaip kelionių gidai, taip pat kaip finansiniai dokumentai. Be originalaus šaltinio lenkų kalba publikacijos, knygos  pabaigoje pateikti svarbesnių ištraukų vertimai į lietuvių kalbą.

Užnemunės grafai Butleriai ir jų meninis palikimas.- G. Martinaitienė. – Vilnius, Savastis, 2002

Grafai Butleriai neprilygsta kitoms LDK bajorų giminėms. Jų buvimo valstybės gyvenimo viešumoje truko tik apie du šimtus metų. Tačiau Butleriai buvo ne bereikšmiai, kai viena LDK ląstelė – Užnemunė, buvo apgyvendinama, civilizuojama, urbanizuojama. Butlerių pakviesti atsirado marijonų vienuoliai. Šioje knygoje sužinosime apie Butlerių kilmę, herbą, susipažinsime su ryškiau pasižymėjusiais giminės atstovais, tame tarpe ir Mykolą Butlerį. Pagrindinėje savo valdoje Prienų seniūnijoje, jie pasižymėjo tuo kad stengėsi apgyvendinti šį kraštą, sudarė galimybę kurtis kaimams, dvarams, gyvenvietėms. Butleriai garsėjo ir kaip fundatoriai. Dosniai rėmė marijonų vienuolyną, Marijampolės ir Prienų bažnyčias.

Informacinių išteklių valdymo skyriaus
Vyr. bibliotekininkė Morta Palionienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 + 16 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.