Bitės knygų klubas skaito. Marianne Fredriksson. Simonas ir ąžuolai

 

Šiuolaikinės švedų rašytojos Marianne Fredriksson romanas  „Simonas ir ąžuolai“ – tai knyga apie likimą, apie gyvenimą, apie šeimą. Būtent tai akcentavo Bitės knygų klubo nariai, spalio 11 d. susirinkę į šios knygos aptarimą. Šis romanas – šeimos istorija, kurioje telpa ir tautų istorijos. Tai knyga apie tėvų ir vaikų santykius, meilę tarp vyro ir moters, gyvenimo kelio pasirinkimą.

„Žmogus turi būti atsakingas už savo veiksmus, net ir pragarą sieloje kęsdamas“, – šia romano citata pasidalijo klubo narė Rita, sakydama, jog jai ši knyga visų pirma yra apie likimą. Diskusijos dalyviai akcentavo, jog skaitant romaną juos sužavėjo įtikinanti istorija, įdomi pagrindinė veikėja Karina, intensyvus veiksmas. Kai kurie klubo nariai minėjo, jog M. Fredriksson knyga – tai puikus skandinaviškos literatūros, kurią jie itin vertina, pavyzdys. Ne vienas klubo narys prisipažino, jog skaitant romaną tam tikros veikėjų mintys taikliai palietė jų asmeninės patirties momentus, skatino mąstyti.

Klubo narė Gintarė kalbėjo, jog jai ši knyga atskleidė intuityvius filosofinius dalykus ir pasidalijo jai patikusia knygos citata: „Blogis slypi kiekvieno žmogaus širdyje ir tiktai pripažinus galima jį perprasti ir mėginti nugalėti“. Gintarės nuomone, tai labai išmintinga įžvalga, nes žmonės neturėtų slėpti savo tamsiosios pusės. Nėra gerų ir blogų žmonių, nes mes kiekvieną minutę renkamės.

Romane daug kalbama apie tėvų ir vaikų santykius, tad šiai temai klubo diskusijoje buvo skirtas ypatingas dėmesys. Ar tikrai reikia mokyti vaikus savigynos? Ar tikrai „visi vaikai kurį laiką maištauja ir bjaurisi savo tėvais arba juos niekina“? Nuostabu, kai literatūros kūrinys skatina žmones įvertinti savo patirtį ir poelgius, susimąstyti apie vertybes, užduoti sau klausimus ir ieškoti atsakymų. 

Ne vienam perskaičiusiam šią knygą patiko ramus ir lėtas pasakojimo stilius, kuriame persipina ir tikri istoriniai įvykiai, ir romano veikėjų išgalvoti likimai. 

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks lapkričio 8 d. Skaitymo entuziastai aptarimui pasirinko Aldonos Ruseckaitės biografinį romaną  „Žemaitės paslaptis“.

Kviečiame ir jus jungtis prie Bitės knygų klubo, skaityti įdomias, praturtinančias knygas bei jas kartu aptarti klubo susitikimuose.

Virginijos Švedienės tekstas ir nuotraukos

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

20 − 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.