Knygų klubas keliavo Gabrielės Petkevičaitės-Bitės pėdomis

Rugsėjį pradėję jau septintąjį savo veiklos sezoną, Bitės knygų klubo nariai aptarė Gabrielės Petkevičaitės-Bitės „Karo meto dienoraštį”, o beveik po mėnesio,  spalio 9 d., leidosi žymios visuomenės, kultūros veikėjos, pedagogės, filantropės, rašytojos G. Petkevičaitės-Bitės pėdomis.

 

Klubas apsilankė Puziniškio muziejuje, kur prisiminė svarbius tautos kultūros istorijos įvykius, G.Petkevičaitės – Bitės ir jos bendražygių gyvenimo bei veiklos faktus, o vėliau dalyvavo edukacinėje programoje „Puziniškio krašto kulinarinis paveldas. „Ne tik dvaro valgiai: košės“, kurios metu susipažino su Puziniškio dvarelio ir apylinkių kulinarinio paveldo ypatumais ir degustavo ant laužo virtą košę.

 

 

Aplankę G. Petkevičaitės-Bitės gimtinę, išvykos dalyvės keliavo į Joniškėlį, kur nuo 1865 m. Joniškėlio universitetinėje ligoninėje pradėjo dirbti gydytojas Jonas Leonas Petkevičius. Kartu su juo tuomet atvyko bei su pertraukomis iki 1909 m. gyveno ir jo dukra Gabrielė. Petkevičių šeimos dėka Joniškėlis ėmė klestėti kaip išskirtinė kultūros ir tautinio atgimimo vieta.

Joniškėlyje Bitės klubo narės aplankė Karpių dvarą ir nuostabiomis rudens spalvomis pasipuošusį jo parką, užsuko į ankstyvojo klasicizmo stiliaus Švč. Trejybės bažnyčią, kurios statybą XVIII a. pabaigoje inicijavo dvarininkas I. Karpis. Išvykos dalyvių dėmesį patraukė ir senosios Joniškėlio kapinės, kurios įkurtos prieš 300 metų.

Pasak Bitės knygų klubo vadovės dr. Jūratės Baltušnikienės, Joniškėlis – mažulytis, bet neapsakomai didelės dvasios miestas. Nepakartojamas gidas Viktoras Stanislovaitis miestelio svečiams per 10 minučių įrodo, kad Joniškėlis savo šlovinga istorija nė per nago juodymą nenusileidžia Vilniui, Kaunui ir net Londonui ar Paryžiui!

Bitės knygų klubo narės džiaugėsi išvyka, gražiausius žodžius skirdamos muziejininkei I. Lesvinčiūnienei, kuri Puziniškio dvare lankytojus priima ir apie G. Petkevičaitės-Bitės gyvenimą edukuoja jau beveik 12 metų. Su malonumu prisimintas ir artistiškasis muziejininkas V. Stanislovaitis, kuris išvykos dalyvėms šmaikščiai papasakojo apie Joniškėlio istoriją ir dabartį. Net ir gamta tądien buvo itin dosni, džiugindama saule ir šiluma.

Pasak klubo narių, tokios išvykos ne tik plečia akiratį, bet ir labiau suartina, stiprina nuoširdų klubo bičiulių ryšį. 

Virginijos Švedienės tekstas, Bitės knygų klubo narių nuotraukos

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five × two =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.