Knygos apie tuos, kurie suteikia gyvenimui daugiau spalvų, džiaugsmo ir prasmės

1931 m. Italijoje, Florencijoje, Tarptautinės ekologų konferencijos dalyviai pasiūlė spalio 4-ąją, šventojo Pranciškaus visų gyvų Žemės padarų globėjo atlaidų dieną, švęsti kaip Pasaulinę gyvūnų dieną. Ši diena skirta pagerbti visus gyvūnus, padėkoti jiems už jų didžiulę svarbą žmonių gyvenime, suteikiant gyvenimui daugiau spalvų, džiaugsmo ir prasmės. Lietuvoje Pasaulinė gyvūnų diena pradėta minėti nuo 2000 m.

Gražus žmonių ir gyvūnų ryšys aprašytas ne vienoje knygoje. Kiekvienas suaugusysis šiandien galėtų paminėti knygą, kuri vaikystėje jiems paliko įspūdį. Gyvūno ir žmogaus ryšys – tema, kuri nepavaldi nei laikui, nei žmogaus amžiui. Paprašėme skaitytojų atskleisti savo pamėgtos knygos pavadinimą ir pasidalinti mintimis apie tai, kuo ši knyga jiems įsiminė.

Štai knygos, kurios buvo paminėtos (pavadinimai surašyti atsitiktine tvarka):

Cleveland Amory „Katinas, kuris atėjo per Kalėdas“

Eric Knight „Lesė grįžta“

Jame Bowen „Katinas Bobas“

Vicki Myron „Diujis“

John Grogan „Marlis ir aš“

Nicholas Evans „Arklių užkalbėtojas“

Anna Sewell „Juodasis gražuolis“

Hector Malot „Be šeimos“

Michail Bulgakov „Meistras ir Margarita“

David Michie „Dalai Lamos katė“

Roberas Merlis „Protingas gyvūnas“

Jack London „Baltoji iltis“

Hiro Arikawa „Keliaujančio katino kronikos“

Dauguma savo pamėgtus kūrinius rekomendavusių skaitytojų minėjo, jog knygose, kuriose aprašomas žmogaus ir gyvūno ryšys, yra daug išminties ir „naudingų žmogiškumo, tarpusavio supratimo pamokų” (Simona). Sumaniai į pasakojimą įpinant ryšį su gyvūnais, „jautriai ir įdomiai pasakojama žmogaus gyvenimo istorija” (Tatjana). Knygose, kuriose gyvūnai yra svarbūs veikėjai, istorija neretai pasakojama „lengvai, su gera humoro doze” (Gitana).

Bibliotekos Bitės knygų klubo vadovė dr. Jūratė Baltušnikienė sako, jog jai pirmiausiai į galvą ateina katinas Begemotas iš M. Bulgakovo romano „Meistras ir Margarita”: „Begemotas, būdamas šėtono Volando svitos narys, krečia įvairias išdaigas ir taip meistriškai apnuogina nuodėmingą kiekvieno iš mūsų sielą. Ir žinoma, paminėjimo verta žmogaus ir katino ryšį atskleidžianti Begemoto citata: „Katinams paprastai kažkodėl sako „tu”, nors nė vienas katinas niekada su niekuo negėrė bruderšafto”.

Knygos ir gyvūnai mūsų gyvenime šiandien neabejotinai yra ramybės, išminties, džiaugsmo ir emocinės pusiausvyros garantai, kurie visada šalia. Skaitykime knygas, mylėkime savo ištikimuosius draugus!

123RF.com nuotr.
Parengė Virginija Švedienė


 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

14 + 5 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.