Profesijos ir knygos. Auditorė Vida: „Skaitydama knygas ieškau loginių klaidų“

Tęsiame pokalbių ciklą „Profesijos ir knygos“. Kiekvienas mūsų, pasirinkdamas gyvenimo užsiėmimą, tarsi pasirenkame pasaulio matymo ir jo pajautimo prizmę. Kalbindami įvairių profesijų atstovus, norime sužinoti, kiek svarbios mūsų pašnekovams, pasirenkant veiklos sritį, buvo knygos ir kokį vaidmenį jos vaidina jų gyvenime šiandien.

Šį kartą mūsų pašnekovė – auditorė Vida.

Vida, kaip pasirinkote savo profesiją? Ar tai buvo svajonė, ar susiklosčiusių aplinkybių pasekmė?

Mokykloje man gerai sekėsi matematika, todėl pasirinkau ekonomikos studijas. Baigusi mokslus, apie dešimt metų dirbau ekonomiste. Dirbdama šį darbą, ne kartą pastebėjau, jog man trūksta teisinių žinių, todėl nusprendžiau mokytis toliau ir, dirbdama ekonomiste, studijavau teisę. Tačiau baigusi šias studijas jaučiau, kad man ir to nepakanka. Pakeičiau darbą ir apie 14 metų dirbau policijoje. Turiu net kapitono laipsnį. Man šis darbas patiko, tačiau jį palikau dėl tuo metu vykusių reformų (privalomo ištarnauti amžiaus dėl pensijos). Vėliau gailėjausi šio sprendimo. Bet jau buvo vėlu ką nors keisti. Aš pradėjau dirbti audito srityje ir iki šiol dirbu. Šiame darbe man praverčia ir ekonomikos, ir teisės žinios. Pradėjusi dirbti auditore taip pat turėjau mokytis – reikėjo susipažinti su audito atlikimo procedūrų standartais ir išlaikyti egzaminus. Šis darbas, beje, tuo ir pasižymi, jog čia nuolat reikia mokytis ir atnaujinti savo žinias.

Nors man visada patiko tai, ką dariau, negalėčiau pasakyti, kad vienos ar kitos veiklos pasirinkimas buvo mano svajonės išsipildymas, veikiau tai buvo aplinkybių sutapimas, nes į šias darbo vietas buvau pakviesta dirbti.

Man atrodo, kad aš nuolat kažką norėjau keisti savo darbinėje veikloje, o laikas tuo tarpu nenumaldomai bėgo. Galbūt išbandysiu dar ką nors naujo, kai išeisiu į pensiją 😊

Ar jūsų profesijos pasirinkimui turėjo įtakos knygos? Kokį vaidmenį jos apskritai turi jūsų gyvenime ir profesijoje?

Nesu labai uoli skaitytoja. Mokykloje skaičiau knygas, kurias reikėjo perskaityti. Studijuodama daugiausiai skaičiau romanus ir domėjausi diskotekomis. Kai studijavau teisę, turėjau skaityti nemažai istorijos vadovėlių, kurie man neatrodė labai įdomūs, tačiau labai susidomėjau psichologija. Turėjau išlaikyti keletą psichologijos egzaminų. Šis mokslas ne šiaip mane sudomino, – ne kartą šios žinios pravertė mano darbe sprendžiant, kaip teisingiau pasielgti sudėtingose situacijose ar priimant nelengvus sprendimus.

Šiuo metu neturiu daug laiko skaitymui, tačiau noriu skaityti. Mane itin domina dokumentinės knygos, žymių žmonių biografijos. Viliuosi, kad ateityje turėsiu daugiau laiko knygoms, kurios dar labiau praplės mano akiratį.

Dar turiu pridurti, jog turiu profesinį įprotį – visada viską analizuoju ir visur ieškau klaidų😊 Todėl man sunku skaityti knygas ir nepastebėti loginių klaidų.

Kokios asmeninės, charakterio savybės reikalingos jūsų darbe?

Komunikabilumas, loginis ir analitinis mąstymas. Galiu pasakyti, jog šis darbas bent jau man asmeniškai uždėjo tam tikrą antspaudą. Pavyzdžiui, mokytojai neretai tam tikrose situacijose imasi mokyti kitus. Mane mano darbas laikui bėgant privertė būti santūria, nes auditoriai nuolat susiduria su nuomonių, požiūrių įvairove. Turime būti mandagūs ir kantrūs, nes žmonės, kurie gauna auditoriaus išvadas, dažnai jautriai į jas reaguoja.

Ar savo darbą labiau laikytumėte pomėgiu, ar užsiėmimu?

Man mano darbas man labiau yra užsiėmimas, nors tai visai nereiškia, kad aš jo nemėgstu. Jei reikėtų užsiėmimą ir darbą kaip pomėgį įvertinti procentais, pomėgiui skirčiau 20 procentų, o darbui – 80, nes sfera, kurioje aš dirbu, yra gana specifinė.

Jei rašytumėte knygą apie savo profesiją, kaip tą knygą pavadintumėte?

Kai dirbau valstybės kontrolės srityje, buvo išleista knyga „Valstybės kontrolės istorija“. Kontrolės sistema keičiasi kartu su valstybės istorija, todėl šioje knygoje daug istorinių faktų. Tokio pobūdžio knyga įdomi nebent specialistams. Jei rašyčiau knygą, tai galėtų būti trumpi apsakymai apie auditoriaus kasdienybės nuotykius, nes papasakoti tikrai turėčiau ką – auditoriai dažnai savo darbe susiduria su neeilinėmis situacijomis ir asmenybėmis.

Ačiū už įdomų pokalbį!

Nuotrauka iš asmeninio Vidos K. archyvo
Kalbino Virginija Švedienė

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

seventeen + twenty =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.