Bitės knygų klubas skaito. Mark Haddon „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“

Pozityvūs pokyčiai pasaulio žmonių bendrijoje lėmė, kad 2007 metų gruodžio 18 dieną Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja paskelbė balandžio 2 -ąją Pasauline autizmo supratimo diena.

 Taip jau sutapo, jog balandžio 4 d. Bitės knygų klubas aptarė britų rašytojo Marko Haddono knygą „Tas keistas nutikimas šuniui naktį”. Šis romanas jo autoriui pelnė pasaulinį žinomumą, pagal jį statomi spektakliai bei sukurtas filmas. Romano pagrindinis personažas ir pasakotojas – penkiolikmetis autistas Kristoferis, galbūt dėl to formaliai knyga skirta paaugliams ir jaunimui, tačiau tiek Bitės klubo nariai, tiek apie šią knygą parašę recenzijas kritikai pripažįsta, jog ją gali skaityti visi. Galbūt tai yra savotiška studija „normaliajai” visuomenei, nes romanas suteikia galimybę jei ne moksline prasme, tai bent vidiniais išgyvenimais suprasti Aspergerio sindromą turintį žmogų.

Medikų atstovai, visuomenininkai, autizmo asociacijų atstovai, pedagogai kviečia daugiau sužinoti apie neurologinį raidos sutrikimą – autizmą. Jų teigimu, šį sutrikimą turinčių vaikų tėvai yra stumiami į socialinę izoliaciją, taip pat susiduria su konsultacinės pagalbos trūkumu, visuomenės nesupratingumu. Dėl pačios situacijos aktualumo Bitės klubo susitikime taip pat buvo diskutuojama ne tik apie pačią knygą, bet ir apie visuomenės santykį su žmonėmis autistais, apie tai, su kuo mokykloje susiduria vaikai ir pedagogai.  

Bitės klubo vadovės dr. Jūratės Baltušnikienės mintys apie knygą:

„Šis romanas – tai geriausias būdas įsistoti į autistiško žmogaus batus.

Mark Haddon nepaprastai taikliai ir vaizdžiai veda skaitytoją per Kristoferio – pagrindinio veikėjo – autistiško paauglio vidinį pasaulį, jo šeimoje tvyrančią depresyvią psichologinę atmosferą, autistiško žmogaus santykį su visuomene.

Susidaro įspūdis, kad autorius iki smulkiausių detalių yra susipažinęs su autizmo bruožais. Tačiau viename interviu teko skaityti M. Haddon prisipažinimą, kad jis rašydamas romaną daugiau dėmesio skyrė informacijos apie Londono metro ir Svindono geležinkelio maršrutus analizei, o ne paties autizmo spektro tyrinėjimui.

Įdomu pastebėti, kad romane nei karto neužsimenama, kokia diagnozė nustatyta Kristoferiui, nors ją tikrai nesunku nuspėti. Kadaise rašytojas dirbo su fizinę ir intelektinę negalią turinčiais vaikais. Matyt ši patirtis ir nugulė į romano puslapius.

Ir pabaigai – aukso puodo verta citata! “Turėčiau sakyti, kad jie turi mokymosi sunkumų, ar yra specialiųjų poreikių vaikai. Bet tai yra kvaila, nes mokymosi sunkumų turi visi, kadangi mokytis kalbėti prancūziškai ar suvokti reliatyvumo teoriją yra nelengva, taip pat visi turi ir specialiųjų poreikių, net ir mano tėvas, kuris turi nešiotis mažą pakelį saldiklio tablečių, kad neaugtų svoris”. 

Klubo narės Ilonos atsiliepimas:

„Dauguma žmonių yra tinginiai. Jie niekada nieko nepastebi. Jie tik žvilgteli, ir šitas žodis reiškia tą patį, ką ir „netikėtai ant ko nors užšokti ir toliau eiti savo keliu“.
Tokie vaikai, kaip Kristoferis Bunas, gyvena faktų ir logikos pasaulyje, puikiai sprendžia matematikos užduotis, jiems reikia daugiau pastangų orientuotis nežinomoje aplinkoje, bendrauti su nepažįstamaisiais.
Bet visgi, gal mes visi esame žmonės, turintys specialiųjų poreikių? Juk iš tiesų nepastebime daug dalykų ir tikrai niekada nesidomėtume kas nužudė kaimynės šunį. Juk tai buvo tik šuo“.

Vaikiškai atrodanti knyga be vaikiško turinio. Taip būtų keliais žodžiais galima apibūdinti šį romaną. Kviečiame ir jus perskaityti šią knygą, kuri galbūt padės pamatyti vaiką, paauglį ar suaugusį su jų poreikiais, jausmais, individualiu sudėtingu vidiniu pasauliu, o tik po to įžvelgti autizmo spektro sutrikimą ar jo autistiškus bruožus.

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks gegužės 9 d. Klubo nariai aptarimui pasirinko latvių rašytojo Māris Bērziņš romaną „Švino skonis“.

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Klubo susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį. Skaitymo entuziastai susitinka Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Menų skaitykloje (III a.) 17.15 val. Ateikite, net jei nesate perskaitę klubo pasirinktos knygos. Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt  

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five − two =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.