Bibliotekininkė Elinga: „Knygų niekuomet nepakeis išmaniosios technologijos“

Rubrikoje  „Arčiausiai knygų“ kalbiname Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų kolegas. Šiandien savo mintimis dalijasi Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio Kamajų filialo vyresnioji bibliotekininkė Elinga Paunksnienė:

Dažniausiai turiu dvi skaitomas knygas: vieną sunkesnę, kitą atsipalaidavimui. Šiuo metu skaitau psichologinę J. Shipp knygą „Suaugusiųjų gidas po paauglių pasaulį: kaip suprasti paauglio elgesį, išugdyti jo tvirtą pasitikėjimą savimi bei kitais ir užauginti garbingą žmogų“. Tai lyg receptų knyga su nuostabiais patarimais, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje auginant paauglį vaiką. Šiuo metu man tai labai aktualu, nes auginu paauglę mergaitę. Iš šios knygos mokausi pati ir pasidalinu vertingais patarimais su kitais.

Kita mano šiuo metu skaitoma knyga – lengvas T. J. Reid meilės romanas „Vienintelė (tikra) meilė“. Mano trys įsimintiniausios knygos – „Nepaprastas Semo pragaro gyvenimas“, ,,Pradinukų abėcėlė“, „Mergaitė“.

Kai renkuosi knygą, vadovaujuosi savo intuicija, įsiklausau į savo emocinę savijautą. Mėgstamiausia literatūra – tikrais faktais paremtos knygos, o atsipalaiduoti padeda romanai, įtraukia ir detektyvai. Kai pasiklystu gyvenime ir vaikų auklėjime, skaitau psichologines knygas, ten dažnai randu gerus patarimus ir visus atsakymus sau.

Kadangi auginu vaikučius, dažnai tenka skaityti ir vaikiškas knygeles, tai labai naudinga ne tik saviems vaikams, bet ir mano darbui, nes tada gerai žinau, ką galiu pasiūlyti mažiesiems bibliotekos lankytojams.

Manau, kad tą pačią knygą kas kelis ar keliolika metų galima atrasti iš naujo, nes bėgant metams keičiasi mūsų požiūris, nuomonės, mąstymas.

Skaitome mažiau, nes gyvenimo tempas per greitas, visko pilna išmaniosiose technologijose. Pats geriausias būdas įskiepyti susidomėjimą knygomis – prisijaukinti mažąjį skaitytoją per darželį, mokyklą. Vaikas ateina į biblioteką su tėvais, seneliais ir taip po truputį prasideda ne tik vaiko draugystė su knyga, bet ir suaugusieji  atgaivina primirštą skaitymo malonumą.

Kalbant apie skaitymo ateitį, manau, kad knygų niekuomet nepakeis jokios išmaniosios technologijos. Jei tėvai rodys tinkamą pavyzdį skaitydami knygas, tai vaikai skaitys ir vaikystėje, ir suaugę. Knyga visuomet išliks svarbi.

Manau, renkantis dovanoti knygą, reikia gerai pažinti žmogų, jo pomėgius. Bet jei kas nors garsiai svajoja apie kokią nors knygą – tada tik pirmyn. O geriausia išeitis – knygyno dovanų kuponas. Tuomet galima išsirinkti knygą pagal savo poreikius. Aš tokiu atveju dažniausiai renkuosi pirkti tą knygą, kuri yra „ant bangos“.

Elingos mintis užrašė Virginija Švedienė
Nuotrauka iš asmeninio Neringos Paunksnienės archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five × four =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.