Bibliotekininkė Ona: „Knygos skatina mus augti“

Rubrikoje  „Arčiausiai knygų“ kalbiname Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų kolegas. Šiandien savo mintimis dalijasi Ignalinos rajono savivaldybės bibliotekos Ceikinių filialo vyresnioji bibliotekininkė Ona Martinėnienė:

„Dirbdama bibliotekoje ir nuolat bendraudama su skaitytojais, beveik visuomet girdžiu jų atsiliepimus apie perskaitytas knygas. Jei apie dar neskaitytą knygą skaitytojai ar kolegės sako, kad įdomi, pasiimu ją perskaityti ir aš, nors ne visada rekomenduota knyga atitinka mano skonį. Knygų pasirinkimui didelę įtaką turi socialinių tinklų reklama. Patinka žiūrėti laidą „Labas rytas“, kurioje  pristatomos naujausios knygos.

Kalbant apie žanrus, arčiausiai širdies man yra grožinė literatūra. Knygas dažniausiai renkuosi pagal nuotaiką, savijautą. Kartais suintriguoja knygos antraštė, kritikų atsiliepimai. Atostogų metu kartais norisi perskaityti nuotaikingą, nesudėtingo turinio knygą. Nesu didelė poezijos gerbėja, tačiau kartais paskaitau lietuvių poetų eiles.

Jei reikėtų paminėti mėgstamus lietuvių autorius, pirmiausiai į galvą ateitų Dovilė Kucevičienė, Kristina Sabaliauskaitė, Simona Šara, Andrėja.

Man patinka knygos, kurių siužetas jau pirmuose perskaitytuose puslapiuose suintriguoja ir nepaleidžia iki pat pabaigos. Bet buvo kelios knygos, kurių taip ir nebaigiau skaityti.

Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, vyksiu į Knygų mugę. Tai yra puiki galimybė susipažinti su leidyklų naujienomis, dalyvauti knygų pristatymuose, įvairiose diskusijose, gyvai pabendrauti su rašytojais, įsigyti naujų knygų. Mugėje gausu edukacijų, įvairių kūrybinių veiklų, scenoje vykstančių renginių. Iš knygų gausos galima išsirinkti ir nusipirkti patikusį leidinį.

Neseniai baigiau skaityti Colleen Hoover knygą „Veritė“, kurioje pasakojama įdomi, įtraukianti istorija. Kūrinys nestokoja įtampos ir intrigos. Labai nustebino netikėta pasakojimo pabaiga.

Daugelis skaitymui skirtą laiką praleidžia prie televizoriaus, kompiuterio ekranų, o juk skaitymas – tai kiek kitokia žmogaus galimybė pažinti  pasaulį. Skaitymo nauda yra neišmatuojama, skaitymas ugdo kūrybinį ir kritinį mąstymą, skatina protinę veiklą, padeda ugdyti dėmesio koncentraciją. Skaitydamas žmogus įgyja estetinę patirtį. Knygos praturtina sielą ir teikia gausybę informacijos. Skaitymas naudingas ne tik todėl, kad teikia malonumą, bet ir dėl to, jog skatina mus augti“.

Kalbino Virginija Švedienė
Nuotrauka iš asmeninio O. Martinėnienės archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

four × 4 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.