Detektyvų mėgėjų klubas skaito. Karin Alvtegen. Šešėlis

Sausio 30 d. Detektyvų mėgėjų klubas susirinko į pirmąjį 2024 m. susitikimą. Sausio mėnesio skaitiniams buvo pasirinktos net dvi knygos – panevėžietės autorės Jūros Karosės detektyvas „Silvijus“ ir prancūzų rašytojo, žurnalisto Olivier Truco trileris „Paskutinis lapis“.

Pirmoji klubo diskusijos dalis buvo skirta prancūzų rašytojo knygai, kurią klubo nariai vienbalsiai pavadino stipria ir įsimintina. Detektyvinė linija šioje knygoje, regis yra tik tam, kad padėtų skaitytojui dar giliau pasinerti į samių kultūros, tradicijų, gyvenimo būdo autentiką. Tai knyga, kurią skaitydamas jauti, jog tai, ką patiria samiai, gali patirti bet kuri kita nedidelė tauta. Nors autorius yra prancūzas, jis beveik ketvirtį amžiaus gyvena Švedijoje, todėl nestebina, jog taip įtaigiai ir įtikinamai piešia tundros atšiaurumą, puikiai perteikia samių buities detales, kurios skaitytojui padeda suvokti, koks svarbus samiams yra elnias – tai ne tik maistas, šiluma, transportas, bet ir jų šeima. Dramatiška samių kultūros išlikimo realybė puikiai atskleidžiama per O. Truco vykusiai sukurtus romano veikėjų – Aslako, Matiso ir kitų elnių augintojų portretus. 

 

Pastarasis klubo susitikimas buvo neeilinis – į detektyvo „Silvijus“ aptarimą atvyko jo autorė Jūra Karosė. Rašytoja papasakojo apie savo kūrybos kelio pradžią ir kūrybinį procesą, apie tai, kokias knygas mėgsta skaityti pati. Autorė atskleidė, jog jos knygų herojai – tai realūs žmonės, bet su pakeistais vardais, profesijomis, fiziniais, dvasiniais bruožais. Rašytoja pasidžiaugė gražiu bendradarbiavimu su dailininke Milda Radvenskaite, kurios iliustracijos itin vykusiai „nupiešė“ autorės mintis. Klubo nariai gavo dovanų – pirmąją ir antrąją rašytojos knygas bei sužinojo, kad jau pakeliui ir trečioji.

 

Vasario mėnesio skaitiniams klubas pasirinko Karin Alvtegen romaną „Šešėlis“. Kitas klubo susitikimas vyks vasario 27 d. 17.15 val. Menų skaitykloje.

 

Kviečiame visus besidominčius detektyvinio žanro literatūra jungtis į šį klubą, diskutuoti apie perskaitytas knygas, aptarti detektyvinių romanų ekranizacijas ar teatro pastatymus, o ateityje galbūt netgi spręsti detektyvinius galvosūkius, dalyvauti protmūšiuose ar dalyvauti edukacinėje išvykoje, praskleidžiant laiko skraistę bei sugretinant praeitį ir dabartį. Pavasariop klubo laukia susitikimas su Vilniaus Kalvarijų bibliotekos Antradienio detektyvų klubu. 

Daugiau informacijos suteiks klubo moderatorė Virginija el. paštu virginija.svediene@pavb.lt, tel. +37061066760.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

1 × four =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.