Bitės knygų klubas skaito. Cormac Mccarthy. Kelias

Kovo 12 d. Bitės knygų klubas susirinko aptarti vienos ryškiausių XX a. menininkių, siurrealistės Leonoros Carrington romano „Klausymo ragelis“. Kaip ir autorės tapyba, šis kūrinys pasižymi vaizdų intensyvumu, subtiliu humoru ir nuotykingu, alchemišku siurrealistiškumu. Tai kultinė, nepaprastos sėkmės sulaukusi knyga, XX a. keistosios literatūros žanro klasika, tekstas, dažnai vadinamas okultiniu „Alisos Stebuklų šalyje“ dvyniu.

Bitės knygų klubo vadovės dr. Jūratės Baltušnikienės atsiliepimas apie knygą: „Oi, kaip ačiū ryškiai geltonam „Raros“ paukščiui, į mano gyvenimą atskraidinusiam Leonorą Carrington. Ne juokais man apsuko galvą ši anglų ir airių kilmės Meksikos menininkė. „Klausymo ragelio“ dėka susipažinau su L. Carrington kaip su rašytoja, bet vis tik didžiausią įspūdį paliko jos kaip tapytojos ir vienos žymiausių siurrealisčių kūryba. Bet jei ne knyga – iki šios menininkės vargu ar būčiau kada prisikasusi.

„Klausymo ragelis“, kaip ir visa L. Carrington kūryba, alsuote alsuoja siurrealizmu. Nors romano pradžia „žadėjo“ paprastą žemišką istoriją apie senatvę ir skirtingų kartų konfliktą, tačiau ilgainiui pasijutau suvedžiota ir sumaniai apgauta. Beveik įpusėjus knygą prasideda tikrasis L. Carrington vaizduotės šėlsmas, paliečiantis vieną už kitą įdomesnes temas: feminizmą, slaptų bendruomenių veikimo principus, mistišką žmogžudystę, patriarchatą versus matriarchatą (seserystę), Šventąjį Gralį ir jo paieškas, ekomisticizmą ir ekofeminizmą, apokaliptinę klimato kaitą… Ir visa tai telpa vienoje nedidelės apimties knygelėje. Net ir ta istorija istorijoje apie abatę, pradžioje pasirodžiusi kaip perteklinė (panorau ją net praleisti), galiausiai taip viską gerai sudėliojo į savo vietas.

Esu įsitikinusi, kad „Klausymo ragelis“ gali būti „atrakintas“ tik lygiagrečiai nagrinėjant dramatišką ir išmėginimų kupiną L. Carrington biografiją, taip pat jos paveikslus. Be šito prasprūs daug kodų ir ženklų bei, savaime suprantama, nepavyks patirti toli skraidinančio skaitymo džiaugsmo. Man labiausiai šiuo klausimu pasitarnavo Dali muziejaus kuratoriaus Peter Tush paskaita “Leonora Carrington – Writer, Painter, Visionary“  bei BBC dokumentinis filmas “Leonora Carrington The Lost Surrealist“.

P.S. „Klausymo ragelis“ man ypatingai surezonavo su filmu „The Poor Things“. Ne tik temomis, bet ir vizualiai. Abu šie kūriniai vienodai gerai „nurauti“, pilni fantastinių vaizdinių, feministinių užuominų, kupini netikėtų siužeto vingių ir labai gero subtilaus humoro“.

Klubo narės Ilonos atsiliepimas: „Knyga tarsi „opijaus apsirūkiusio čigono sapnas“. Čia yra visko: akį merkianti Abatė, kuri susprogsta; mįslės – eilėraštukai; rožiniai limuzinai; naudingosios iškasenos, kurios atsiranda tarsi iš niekur tavo sklype ir padaro tave turtingu; pensionas senukams su keistos formos namukais. Žodžiu, tikra psichiatrinė ligoninė. Žinoma, „niekada negali pasitikėti žmonėmis, kuriems mažiau nei septyniasdešimt ir daugiau nei septyneri“. Knyga, primenanti Leonoros Carrington paveikslus. Skaitai ir jautiesi lyg būtum atsidūręs viename iš jų. Džiaugiuosi, kad pasirinkau studijuoti matematiką, o ne literatūrą. Manęs neišmokė preparuoti literatūros kūrinio taip, kaip tai daro mokytojai. Neieškau silpnų vietų, neišbaigtų siužeto linijų, nevykusių veikėjų. Tiesiog mėgaujuosi kūriniu ir randu jame kažką gero ar blogo. „Klausymo ragelis“ – knyga, bent jau man, nors ir lengvai, bet „nuraunanti stogą“. Skaitykit! Tikrai rekomenduoju!“

Kitas Bitės knygų klubo susitikimas įvyks balandžio 9 d. Jo metu bus diskutuojama apie Cormac McCarthy romaną „Kelias“.

Kviečiame ir jus tapti Bitės knygų klubo nariu! Klubo susitikimai vyksta kiekvieną antrą mėnesio antradienį. Skaitymo entuziastai susitinka Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Menų skaitykloje (III a.) 17.15 val. Ateikite, net jei nesate perskaitę klubo pasirinktos knygos.

Daugiau informacijos teiraukitės el. paštu virginija.svediene@pavb.lt

Bitės knygų klubo narių atsiliepimus apie knygą užrašė Virginija Švedienė

Bitės knygų klubo narių nuotrauka 

 

 

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

3 − two =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.