Bitės knygų klubo įspūdžiai iš Vilniaus knygų mugės

Bitės knygų klubas lankėsi Vilniaus knygų mugėje. Pasak klubo vadovės dr. Jūratės Baltušnikienės, „literatūrologai teigia, kad Lietuvoje per metus išleidžiama apie 500 knygų ir tik 5-6 iš jų būna parašytos tikrų rašytojų. Bandėm juos surasti“.

Vienas pikantiškiausių mugės leidinių – lietuvių sakmės apie lytiškumą „Adomas pasiilgo Ievos“. Prie šios knygos dirbo išties galinga komanda: iliustracijas kūrė Marius Jonutis; sakmes atrinko ir knygą sudarė Martynas Vingrys ir Gytis Vaškelis; tekstus bendrinei kalbai adaptavo Danutė Kalinauskaitė.

Sudalyvauta R. Rastausko knygos „Verkianti bronza“ pristatyme, kurio metu pats autorius pasakė:  „Galima pasvajoti, kad tavo knyga suteiks užsimiršimo palaimą.” Net neabejojama, kad taip ir bus, nes rašytoja Giedra Radvilavičiūtė patikino, kad RoRa (tokiu trumpiniu daugeliui atpažįstamas dramaturgas, poetas, eseistas, Nacionalinės premijos laureatas Rolandas Rastauskas) knyga – aukščiausios prabos „kalbos rūmas”.

Apsilankyta rašytojos Undinės Radzevičiūtės – bene geriausiai dialogais veikėjų paveikslus tapančios rašytojos –  romano „Pavojingi žodžiai” pristatyme.

Šiuo metu Bitės knygų klubas skaito Grigorijaus Kanovičiaus knygą „Nusišypsok mums, Viešpatie”, tad apsilankymas šios knygos pristatyme Vilniaus knygų mugėje labai papildė įspūdį apie šį kūrinį. Klubas planuoja aplankyti ir Šeduvoje atsidarysiantį žydų istorijos muziejų „Dingęs štetlas“, kuris, tikėtina, duris atvers jau šį rudenį.

Pasivaikščiota po „Knygos meno konkurso 2023” parodą. Ekskursiją vedė Agnė Dautartaitė-Krutulė – viena labiausiai tituluotų Lietuvos knygų dizainerių. Įspūdingai jos rankose atrodė eksperimentinė, džiazuojanti 4.83 m ilgio knyga„Žemuogių g. Ilgo metro knyga apie trumpą gatvę“. Leidinio idėjos autorė ir sudarytoja Gabrielė Gudaitytė; teksto autorės Gabrielė Gudaitytė, Deimantė Kondrotaitė; spausdino „Hands on Press“.

 

Įspūdį paliko Renatos Karvelis poezijos knyga „mOterOs“ su viršeliu-išnara. Knygos dizaineris Rokas Bilinskas pats pristatė knygą ir pastebėjo, kad idėjų viršeliui sėmėsi iš eilėraščių autorės sijono ir lūpdažio.

Gražus leidinys – 2023 m. Knygos meno konkurso pagrindine premija apdovanota knyga „Arūnė Tornau. Pabaiga yra pradžia“ (sudarytoja Aistė Kisarauskaitė; išleido Dailininkų sąjungos leidykla „Artserria”, spausdino „Standart Impressa“).

Knygų apžvalgininkas Audrius Ožalas, paklaustas, kokia bus šiemet Knygų mugės knyga-vyšnia, neabejodamas atsakė: Manto Adomėno romanas „Moneta ir labirintas”. Ir išties, kur tik mugėje pasisukdavo Adomėnas, ten iškart – anšlagas.

Bitės knygų klubo narius sudomino ir iki paprastų žmonių istorinius pasakojimus nuleidžiančio istoriko Norberto Černiausko knygos „Fado. Trumpa neįvykusi Lietuvos istorija” pristatymas.

Apsilankyta ir pas Beną Lastauską – rašytoją, kuriantį TikTok’ų kartai, debiutavusį knyga, kurios veikėjus, pasak autoriaus, vienija tai, kad jie neskaito knygų. 

Violetos Tapinienės knygos „Susigrąžinto laiko blyksniai” pristatyme buvo ypatinga atmosfera. Ją itin pagyvino į sceną įžengęs režisierius Oskaras Koršunovas.

Prisiminti smagu ne tik Vilniaus knygų mugės renginius, bet ir trumpas smagias akimirkas įsiamžinant su knygų autoriais, visuomenės veikėjais. Dėkojame Bitės knygų klubo nariams už pasidalijimą nuotraukomis ir įspūdžiais!

Pagal Bitės knygų klubo narių atsiliepimus parengė Virginija Švedienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 − 4 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.