Bitės knygų klubas skaito. Stasys Eidrigevičius. „Meno klajūno eskizai”

Gegužės 21-ąją Bitės knygų klubas susirinko aptarti Grigorijaus Kanovičiaus knygą „Kvailių ašaros ir maldos“.

Šio romano-alegorijos veiksmas rutuliojasi XIX amžiaus pabaigoje mažame Lietuvos miestelyje. Tai pasakojimas apie keistuolį, laikantį save Dievo pasiuntiniu, kuriam Aukščiausiasis neva pavedė surinkti visas žemiškąsias nuodėmes ir pateikti jas Viešpaties teismui. Praeities vaizdai ir knygos personažų paveikslai padeda išryškinti tokias svarbias problemas kaip laisvė ir vergovė, tikėjimas ir bedievystė.

Klubo narės Ilonos atsiliepimas apie knygą: „Vis atidėdavau Grigorijaus Kanovičiaus knygas į šalį. Maniau, o ir dabar savo nuomonės nepakeičiau – joms turi ateiti tinkamas laikas. Gal turi taip išsidėstyti žvaigždės, kad suprastum, jog jau gali skaityti Kanovičių. Bent jau man taip buvo.

„Kvailių ašaros ir maldos“ –  antroji mano pažintis su šio autoriaus knygomis. Pirmoji – „Miestelio romansas“.

Kaip subtiliai, su lengvu humoru, bet visgi su begaline meile aprašomi veikėjai. Tikri bėduliai, kvailiai, bepročiai, kurių gyvenimas priklauso nuo „valdžios ir noro“ ir kaltės. Kai „valdžia visada savo norą gali paversti kieno nors kalte“.

Ir dar baimė. „Baisu, kai iš tavęs viską atima du kartus: iš pradžių tai, ką turi, paskui tai, ko neturi, bet kuo tu tiki“.

O viltis? Ne, vilties šioje knygoje aš neradau“.

Paskutinysis Bitės knygų klubo aštuntojo sezono susitikimas vyks birželio 11 d. 17.15 val. Klubas skaito Stasio Eidrigevičiaus esė rinkinį „Meno klajūno eskizai”. Susitikimas vyks ką tik atsidariusiame Stasio Eidrigevičiaus menų centre „Stasys Museum“. 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

three × 1 =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.