Wioletta Greg. Neprinokę vaisiai

Lenkijos kaimas, 1970-ieji. Čia su savo šeima gyvena Violka. Toji šeima – tai popieriaus fabrike dirbantis ir savo malonumui paukščių iškamšas meistraujantis tėvas, prietaringa motina, litanijas po nosimi murmanti močiutė ir dainininkas senelis. Mokykloje Violka dar piešia tema „Maskva tavo akimis”, o po pietų eina į bažnyčią. Ji atkakliai renka degtukų etiketes ir metalo laužą, nes trokšta laimėti mokyklos konkurse. Dar ji laukia popiežiaus atvykimo, bėga iš svetimų ir iš savų namų, nes pažinimo vaisiai kartūs, o gyvenimas – trikdantis.

Ateina diena, kai Violka išvyksta studijuoti į Čenstakavą. Čia ji susiduria su naujais iššūkiais. Romane užfiksuotos Violkos gyvenimo akimirkos kartais kone anekdotiškos: nuo vaikiškų išdaigų kaime iki kaukšėjimo medinėmis klumpėmis vienuolyno grindimis, nuo pirmųjų erotinių patirčių iki užuominų apie su politiniais virsmais susijusius skaudulius.

Patraukianti kalbos grožiu, pastaba detalėms, istorijomis tarsi sustabdytais gyvenimo paveikslais, iš kurių pinamas pagrindinės veikėjos ir jos aplinkinio pasaulio vaizdas. Tragikomiškų, melancholiškų istorijų rinkinys, kuriam autorė suteikia šviesos, intymumo ir grožio, humoro, išvengdama sentimentalumo.

Keliautojai laiku – tai ES remiamas vertimų projektas, kuris vienija šiuolaikinių Europos rašytojų kūrinius, atveriančius netikėtą istorijos perspektyvą. Serijoje – septynios knygos, kurias skaitydami galėsite pakeliauti laiku – nuo tolimiausios praeities iki šių dienų.

Wioletta Greg (tikrasis vardas Wioletta Grzegorzewska, g. 1974 m.) – lenkų rašytoja, poetė. Publikavo aštuonias poezijos knygas ir du romanus. „Neprinokę vaisiai” pasakoja apie vaiko patirtį augant komunistinėje Lenkijoje. Ši autobiografinių motyvų turinti knyga buvo nominuota prestižinei „Man Booker” premijai, taip pat svarbiausioms Lenkijos literatūros premijoms „Nike” ir „Gdynia”. Wiolettos Greg kūryba yra jaudinanti literatūrinė kelionė per savo šeimos istoriją, tyrinėjant gyvenimą, meilę ir mirtį. Tuo pat metu tai vertingas Europos istorijos šimtmečio liudijimas. Šiuo metu rašytoja gyvena Hastingse, Jungtinėje Karalystėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

12 − nine =

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.